14 Mayıs 2004 tarihinde imzalanan, 22/02/2005 tarih ve 5303 Sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği çerçevesinde temin edilecek mali yardımların uygulanmasına ilişkin “Çerçeve Anlaşması”, 2005/8636 Sayılı Bakanlar Kurulu kararınca 15.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Avrupa Birliği tarafından aday ülkelere sağlanan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın (IPA) 2014-2020 yıllarını kapsayan, ikinci döneminde Ulaştrrma Sektörel Operasyonel Programı (USOP), altında yer alan 3 Nolu "Erişilebilir ve Kapsayıcı Ulaştırma" Eylem Alanı kapsamında tüm belediyelere yönelik proje teklif çağrısına çıkılmıştır. Programın genel hedefi, AB standartlarına uygun olarak, rekabetçi, erişilebilir ve sürdürülebilir bir ulaştırma sistemi vasıtasıyla Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal kalkınmasını ve AB'ye entegrasyonunu kolaylaştırmaktır.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve program otoritesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olan, Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı (SOPT) (2014-2020) kapsamında başvurulan, TR2019/TSOP/MI/A3/2,5” referans numaralı “Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı (SUMP Kocaeli)” adlı proje İlgide kayıtlı yazıda belirtildiği üzere fonlanmaya hak kazanmıştır.
Bu projenin ana amacı tüm paydaşların katılımıyla sürdürülebilir bir kentsel ekosisteme sahip olmak ve ortak, entegre ve yüksek düzeyde erişilebilir mobilite ve erişim stratejilerinin oluşturulması ve Avrupa Birliği'nin en iyi uygulamaları doğrultusunda Kocaeli için bir SUMP geliştirilmesidir. 24 ay sürecek proje için alanında uzman 15 kişilik bir ekip çalışması gerçekleştirilecektir.
Kocaeli Büyükşehir ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ortaklığında yürütülen proje çalışmalarında ilk aşama olan proje tanıtım dosyası tamamlanmış ve Avrupa Birliği delegasyonu tarafından onaylanmıştır. Teknik şartname ve ihale koşullarının belirlenmesi çalışmaları devam etmektedir.