Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından Kocaeli’de ikamet eden yoksulluk ve yoksunluk içerisinde olan vatandaşlarımız için ayni ve nakdi yardımlar yapılmaktadır.
Yardımlarımıza başvuran vatandaşlarımızın kurumumuzda çalışan uzman personel tarafından yapılan sosyal incelemeleri neticesinde ihtiyaç sahibi olup olmadığı, varsa ne tür ihtiyaçları olduğu ve giderilmesi için neler yapılabileceği Sosyal Yardımları Değerlendirme Kurulu ile yapılan görüşmeler sonucunda karara bağlanmaktadır. Yardımlarımızdan faydalanmak isteyen ailelerin başvurularını;
SOSYAL PROJELERİMİZ
Müdürlüğümüz sosyal yardım ve projeleri yürütürken çağın gereği teknolojik imkânlarını da sonuna kadar kullanmaktadır. Bu amaç için oluşturulan yazılım ve “Sosyal Doku” programı ile yardımlarımızın sistemli, düzenli ve etkin bir şekilde yürütülerek takibinin yapılması sağlanmıştır.
Vatandaşlarımıza yardımların ulaştırılmasında geçen tüm süreçler sistemden takip edilebilmekte ve aksaklıklar anında tespit edilebilmektedir. Program aracılığı ile vatandaşa yardımın ulaşma süreci kısalırken, mükerrer yardımlar engellenmektedir. Program aracılığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü’nün yapmış olduğu tüm işlemler adım adım kayıt altına alınmakta, Kocaeli’nin sosyal haritası ortaya konulmakta ve ilimizde yapılacak olan tüm sosyal projeler için bir alt yapı ve veri tabanı oluşturulmaktadır.
Ekonomik durumları itibariyle sağlıklı beslenme noktasında sıkıntı yaşayan vatandaşlarımıza gıda yardımı verilmektedir. Daha önceki yıllarda vatandaşlarımızın bu ihtiyaçları kurumumuz tarafından verilen gıda kolileri ile giderilmekteydi. Ancak vatandaşlarımıza daha hızlı daha kaliteli hizmet verilmesi ve gıda yardımının daha kolay ulaştırılabilmesi amacıyla öncelikle “Sosyal Doku” programı daha sonra da eklenen yeni bir yazılım ile “41 Kart Projesi” oluşturulmuştur. 01.09.2011 tarihi itibariyle “Gıda Tanımlı 41 Kart” uygulaması hayata geçirilmiş ve vatandaşlarımızın anlaşmalı marketlerden gıda alışverişi yapabilmeleri, kurumumuz tarafından da yardımların kolaylıkla takibi sağlanmıştır.
Gıda noktasında desteklenen ailelerimizin giyim ihtiyaçlarını da karşılayabilmeleri için İzmit ve Gebze’de olmak üzere 2 adet Sevgi Mağazası kurulmuştur. Giyim yardımından faydalanacak aileler kendilerine en yakın Sevgi Mağazası şubelerinden randevu alarak yeni kıyafetler arasından istediklerini seçebilmekte ve giyim ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Aile tamamen ücretsiz alışveriş yapabilmekte ve uygun fiyatlar sayesinde belirtilen miktarla birden fazla kişinin giyim ihtiyacı karşılanabilmektedir.
Sosyal yardımların sistematik hale gelmesini sağlamak adına gıda da kullanılan “41 Kart“ uygulamasına eklenen yeni bir yazılım ile giyim yardımları “Giyim Tanımlı Nakit 41 Kart” üzerinden yapılması planlanmıştır. Aralık ayı itibari ile giyim kartlarımız basılmaya başlanmıştır.
Anne adaylarının hamilelik veya emzirme dönemlerinde yeterli beslenmelerine yönelik süt içme, alışkanlık ve imkân kazandırılması ile sağlık kontrollerinin düzenli yapılmasını sağlamak için yürütülen bu proje ile 2006 yılından bu yana doğumdan önce 3 ay doğumdan sonra 3 ay olmak üzere gebe ve emzikli kadınlara süt desteği sağlanmaktadır.
Mevcut sistemde doğuma 3 ay kala anne adayı Aile Sağlığı Merkezine kontrol amacıyla gittiğinde kendisine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından aylık olarak 12 litre kullanmak üzere süt fişi verilmekteydi. Anne adayı ise ikamet ettiği yere en yakın anlaşmalı marketten kendisine verilen fişlerle süt almaktaydı. Doğumdan sonraki 3 ayda da sistem aynı şekilde çalışmaktaydı.
Ancak bu projeyi daha işler bir hale getirmek ve hizmetin kolay ulaşılabilir olmasını sağlamak için daha önce aktif olarak kullanılan 41 kart projesine ek olarak, sadece gebelere verilmek üzere süt alışverişi yapabilecekleri “Süt Tanımlı 41 Kart” planlanmış ve 01.01.2012 tarihi itibari ile annelere süt desteği bu kart vasıtası ile yapılmaktadır.
Müdürlüğümüz tarafından yemek pişirme imkânı bulunmayan yaşlı, kimsesiz, özürlü, bakıma muhtaç vatandaşlarımıza günlük iki öğün olacak şekilde evlerine hazır yemek ulaştırılmaktadır hasta, yaşlı ve özürlü olup yemek yapabilecek güçten yoksun ve yemek ihtiyacını karşılamak üzere çevresinden destek alamayan kişilere çözüm olarak “Gönül Kazan” dondurulmuş gıda yardımı yapılmaktadır. Ailelere günlük 2 öğün olacak şekilde hazır yemek ulaştırılmaktadır.
Bu proje ile birlikte yemek pişiremeyecek kadar yaşlı ve hasta olan bireylerin sağlıklı yiyeceklerle beslenme ihtiyaçlarını karşılamaları sağlanmıştır. Ayrıca herhangi bir markete gitmek zorunda kalmayan aileler, evlerine kadar teslim edilen gıdalar sayesinde zahmetsiz bir şekilde bu ihtiyaçlarını giderebilmektedir.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde, çeşitli nedenlerle yardıma muhtaç duruma düşmüş ve asgari seviyede hayatını sürdürmekten aciz durumdaki vatandaşlarımızın, acil vakalar karşısında kalıcı çözümler bulununcaya kadar yaşamlarını devam ettirmek, toplumdan soyutlanmadan yaşamalarına, yeme, barınma gibi temel ihtiyaçlarını gidermelerine yardımcı olmak amacıyla hizmet vermektedir. Barınma evi hizmeti aciliyet ortadan kalkıncaya kadar en fazla 3 ay süreli olmak üzere geçici himaye sağlamaktadır.
Ayrıca Kocaeli dışından veya uzak ilçelerden tedavi olmak amacıyla gelen, geçici süreli barınma ihtiyacı olan, kalacak yeri olmayan, ekonomik gücü yetersiz olup yoksulluk içinde bulunan kişilerin hiçbir ücret ödemeden kalacağı, barınma ihtiyaçlarını giderebileceği Barınma merkezine bağlı olarak Konaklama Merkezi de 2013 Eylül ayı itibari ile hizmete açılmıştır.
Hoş Geldin Bebek Projesi, Kocaeli’de dünyaya gelen 0-1 yaş arası bebeklerin zihinsel, fiziksel, duygusal gelişimlerine destek vermek ve bebek bakımı ile ilgili önemli bilgileri ailelere aktarmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaçla yeni doğan bebeklerimiz için özel paketlerimiz hazırlanmıştır.
Hoş Geldin Bebek hediye paketi içerisinde; gelişim takvimi, bebeğim büyüyor kitapçığı, ateş ölçer, bebek çantası ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımızın bebeğin ismine yazdığı mektup bulunmaktadır.
Bebeğin ismine gönderilen paketlerimiz, aileler evde olmaması nedeni ile teslim edilemediğinde ikinci bir taşıma gerçekleştirilmekte ve aileye ulaştırılmaktadır. Ailenin ikinci defa da evde bulunamaması durumunda ise, paketler sisteme iade olarak girilip belediyemize teslim edilmektedir.
Kocaeli’ de ikamet eden, 12 -18 yaş aralığında, eğitimine ara vererek ya da eğitimini aksatarak sokakta çalışan, korunmaya muhtaç, risk grubunda bulunan çocukların tespit edilmesi, oryantasyonlarının sağlanması, durumlarına uygun sosyal hizmet çalışmalarının gerçekleştirilmesi aynı zamanda risk grubundaki çocukların ve ailelerinin, sağlık, eğitim, sosyo-ekonomik vb. ihtiyaçların karşılanmasına yönelik gerekli çalışmaların imkânlar dâhilinde yapılmasını hedefleyen bu proje çok yönlü bir çalışmayı içermektedir.
Merkezimizin içerisinde var olan meslek edindirme kurslarımıza devam ederek mesleki yeterlilik kazanmaları ve yeteneğine uygun işlerde çalışmaları için kurum olarak gerekli imkânların sunulması hedeflenmektedir.
Merkez içerisinde eğitim verecek atölyeler arasında; Elektrik Eğitim Atölyesi, Sıhhi Tesisat Atölyesi, Cam Boncuk Atölyesi, Mutfak( Aşçılık, Garsonluk Eğitimi), Ritim Atölyesi, Spor Salonu, Model Uçak Yapım Atölyesi, Çizim Atölyesi, Bilgisayar Salonu bulunmaktadır
Proje Kocaeli ilinde yaşamakta olan zihinsel, bedensel, işitme engelli ve otistik bireylerin kapasiteleri ve performansları dâhilinde yüzmeyi öğrenmelerini, yeni sosyal ortamlara uyum sağlamalarını kolaylaştırarak eğitimlerini, uyum süreçlerini desteklemeyi hedeflemektedir. Bu hedef engelli bireylerin suda hareket kabiliyetlerinin geliştirilmesi, yüzmeyi öğrenmeleri ve suda rehabilite edilmeleri ile sağlanmıştır.
2009 yılında 6 haftalık periyotlar olarak başlayan proje, 2010 yılında 6 aylık periyotlarla, 2011 ve 2012 ‘de 1 yıllık periyotlarla devam etmekte olup; “Yıldızlar Yüzme Kulübü”yle yapılan protokolle proje yenilenmiş ve protokol süresi sonunda proje de son bulmuştur.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmüş olan bu proje ile üç farklı amaca hizmet edilmiştir:
Bu amaçlarla 7 (yedi) farklı okul ile yapılan görüşmelerin ardından rehber öğretmenler ve özel eğitim öğretmenleri aracılığı ile, 11 engelli ve 11 engelli olmayan ilköğretim öğrencisi belirlenmiş, öğrencilerin ailelerinden öğretmenleri vasıtası ile onayları alınarak mektup koçları marifeti ile öğrenciler arasında mektup akışı sağlanmış ve gönüllüler tarafından mektupların karşılıklı olarak iletileceği tarihler de daha önceden belirlenmiştir.
Gün boyunca süren aktivite ve etkinlikler ile hem engelli hem de engelli olmayan bireylerin bir arada keyifli bir şekilde vakit geçirmeleri amaçlanmıştır.
Bu proje ile:
SOSYAL YARDIMLARIMIZ
Yangın, sel gibi afet durumlarından dolayı mağdur durumda olan, ev ve eşyaları zarar görmüş ailelere nakdi yardım yapılarak mağduriyetleri giderilmektedir. Bu yardımdan yararlanabilmek için ailelerin başvuru evraklarının arasında yangın ve sel durumunu kanıtlayan resmi bir raporun olması gerekmektedir.
Ekonomik yetersizlik nedeni ile eşya ihtiyacını karşılayamayan aileler belediyemiz tarafından desteklenmektedir. Kurumumuz tarafından verilen ev eşyalarının arasında çekyat, soba, buzdolabı, çamaşır makinesi, set üstü ocak, halı ve elzem olan diğer ev eşyaları sayılabilir.
Doktor tarafından mama kullanması öngörülen, ikiz ya da üçüzleri olan ve bu ihtiyaçlarını karşılayamayan ailelere uzman doktorun raporu ile mama yardımı yapılmaktadır. Ayrıca normal gıda ile beslenmesinde sıkıntı ile karşılaşan ve doktorun uygun bulduğu glutensiz gıda tüketmek zorunda kalanlar için glutensiz gıda yardımı yapılmaktadır.
İkizleri, üçüzleri olan ya da engelli çocuğu olan ve bu ihtiyacını karşılamakta sıkıntı yaşayan ailelere çocuk bezi yardımı yapılmaktadır.
Barınma Merkezi’nde kalan, şehirlerarası yolculuk yapması gereken, muhtaç kimselerin otobüs bileti karşılanarak, ulaşım yardımı yapılmaktadır.
Su faturalarını ödeyemeyen muhtaç ailelere, borçlarının ödenmesi ile ilgili olmak üzere, sadece 1 defa için yapılan yardımdır. Başvuru için teslim edilmesi gereken evraklar arasında; su aboneliğinin başvuran kişi üzerine olması, su faturası fotokopisi ya da su abone numarası ile sicil numarasını beyan eden belgelerin de verilmesi gerekmektedir.
Çeşitli nedenlerle evsiz kalan veya kalma riski taşıyan ailelerin barınma ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik olarak konteyner ev yardımı yapılmaktadır. Başvuruda bulunan kişilerin talep ettikleri konteyner ev yardımından faydalanabilmek için arsaya ait tapunun ya da tapu sahiplerinin onaylı izin belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
Sosyal güvencesinin karşılamadığı giderlerini ödeyecek yeterlilikte olmayan vatandaşlara yönelik olarak, tedavi masrafları, ilaç ve medikal giderleri ile ilgili yardım yapılmaktadır. Bunun için ailenin sağlık raporu ve reçeteleri ile başvuruda bulunması gerekmektedir.
Ayrıca sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara hasta bezi ve doktorunun uygun bulması ve gerekli raporu vermesi durumunda hasta karyolası yardımı ile ihtiyacı olan aileler için akülü ve manuel tekerlekli sandalye yardımı yapılmaktadır. Bunun için hastanın durumunu gösterir sağlık raporunun ibraz edilmesi gerekmektedir.
Göç ettikleri yerlerde umduklarını bulamayan, tutunamayan vatandaşlarımızın bu sıkıntısını giderebilmek adına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak 2005 yılı itibariyle “Köye Dönüş” çalışması yürütmekteyiz. Bu amaçla köylerine dönmek isteyen ailelerimizin eşyaları evlerinden alınarak gitmek istedikleri illere nakliye yardımı yapılmaktadır. Bu çalışma kapsamında; Van’dan Adana’ya, Trabzon’dan Mersin’e kadar Türkiye’nin pek çok iline geri dönüşler sağlanmıştır.
Bu hizmet Kocaeli ili içerisinde ikamet etmekte olan tekerlekli sandalyedeki engelli vatandaşlarımızın evlerinden alınıp gitmek istedikleri adreslere ulaştırılıp işleri bittiğinde tekrar evlerine götürmek amacıyla kurulmuştur.
Engelli vatandaşlar sağlık kuruluşları başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara 331 39 00 numaralı telefondan 1 gün önce randevu alarak hizmetten faydalanabilmektedir.